vrijdag 6 mei 2011

We gaan op jodenjacht


Deze column heeft bij de wedstrijd columnschrijven van De bibliotheek Zoetermeer en Het Streekblad de 3e prijs gekregen (uitgereikt 5 mei 2011)

Jurycommentaar:
Uiteindelijk heeft de jury drie winnaars gekozen. Er was één inzender die zijn column een andere titel gaf dan 
Bevrijding moet je vieren. Een schrijver met een duidelijke eigen stem. Een tekst die blijft hangen. Ontzettend goed geschreven en inspelend op de actualiteit. Een column die blijft nadeinen in je hoofd, zelfs als je geen moer om voetbal geeft. Peter Groeneveld schreef een column over ADO-supporters: We gaan op jodenjacht. Volgens de jury had de column nog mooier geweest als het had geëindigd met de woorden: hij weet het echt niet. Dat is waar de column over gaat, niet over voetbal of een scheldnaam, maar over onwetendheid. En daarmee verdient Peter Groeneveld de 3e prijs. 

We gaan op jodenjacht.

'We gaan op jodenjacht,' zongen de ADO-supporters na hun overwinning op AJAX. Profvoetballer Lex Immers danste op de tafel en schreeuwde de slogans in zijn overwinningsroes uit volle borst mee. De trainers keken toe. Toen ik het zag voelde ik afkeer. Niet vanwege het vermeende antisemitisme. Het was duidelijk dat de ADO’ers helemaal niets tegen de Joden als bevolkingsgroep hadden. Het ging ze om de tegenstanders: Ajax. Ik weet zeker dat Lex een keurige jongen is. Na die prachtige overwinning had hij echt geen racistische gedachten. Hij vierde feest, en terecht. ADO had een topprestatie geleverd! Mijn afschuw kwam voort uit het onsportieve natrappen. Je moet een waardige overwinnaar zijn. Het gebeurde was koren op de molen van Federatief Joods Nederland. De FJN bracht deze zaak in verband met het vermoorde Israëlische gezin in de nederzetting Itamar. Krokodillentranen natuurlijk. Want hoe sympathiek ik Israëliërs ook vind, als ze wat willen doen aan racisme dan moeten ze ook hand in eigen boezem steken. Alle VN-resoluties over de Palestijnse kwestie spreken zich uit tegen het Israëlische beleid. Toen Lex Immers zich verontschuldigde door te zeggen dat hij dacht dat ‘Joden’ een geuzennaam voor AJAX was drong het tot me door: hij weet het echt niet. Hij weet niet wat er in de oorlog met de Joden gebeurd is. Bevrijding moet je vieren, om racisme geen kans te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten